Eladó általi finanszírozás — hogyan is működik ez?

Adequit on Medium
2 min readDec 22, 2020

Különösnek hangzó fogalom, amely mégis egy praktikus megoldást takar, és könnyen lehet, hogy éppen ezen múlik, hogy eladó és vevő megtalálja a közös pontot a cégadásvétel során.

Cégeladás esetén a vételár finanszírozásának két alapvető forrása a vevő tőkéje és az általa igénybe vett külső finanszírozás.

Amennyiben a cégvásárláshoz az így rendelkezésre álló forrás kevesebb mint a vételár, akkor szerephez juthat az eladó általi finanszírozás, amelynek praktikus formája a vételár részletekben történő megfizetése néhány sajátossággal.

Ez esetben az eladó vállalkozás tulajdonosa később jut hozzá a vételárhoz, és ebben az értelemben finanszírozza a vevő cégvásárlását.

Mivel ez a részletfizetés időtartamára továbbra is egymáshoz köti az eladó vállalkozás tulajdonosát és a vevőt, ezért van néhány alapvető kérdés, amelyeket a felek rendezniük kell.

  • A még hátralévő és részletekben fizetendő vételárrész összegét vagy az egyes részletek időzítését befolyásolja-e a vállalkozás későbbi jövedelmezősége, a cégben a törlesztésre rendelkezésre álló szabad cash flow?
  • A hátralékos vételár szokásos biztosítéka maga az eladó vállalkozás maga, vagy a vállalkozás egyes eszközei. Körültekintést érdemel annak biztosítása, hogy a jövedelemtermelő tevékenység és szerződésállomány benne is maradjon a cégben ezen idő alatt.
  • Amennyiben a vevő nem tudná fizetni a részleteket, úgy az eladó végső soron jogosult visszavásárolni a cégét. Természetesen ez az egyik fél által sem preferált végkifejlet. Előre meg kell azonban abban is állapodni, ha erre mégis sor kerülne, akkor a vállalkozás időközbeni értéknövekedése vagy esetleges értékcsökkenése befolyásolja-e a visszavásárlási árat!

Miként az earn-out megoldás, úgy az eladó általi finanszírozás esetén is történik kifizetés, a kettő között azonban vannak érdemi különbségek.

Még akkor is, ha az eladó az egyes részletek után kiköt némi kamatot, maga a részletfizetési konstrukció úgy tűnhet, hogy egyértelműen a cégvásárló érdekét szolgálja.

Valójában azonban előfordulhat, hogy éppen ez megoldás ad annyi rugalmasságot, ami lehetővé teszi, hogy az eladó cég tulajdonosa több érdemi ajánlat közül is válasszon, vagy hogy a cégadásvétel egyáltalán létre tudjon jönni, a cég eladása egyáltalán meg tudjon történni. Sőt, azáltal hogy az eladó enyhít a vevő finanszírozásának keretein, könnyen előfordulhat, hogy az eladó végeredményben magasabb eladási árhoz jut hozzá, mintha ragaszkodna az azonnali teljes összegű vételárhoz.

Vegye fel velünk a kapcsolatot, amennyiben az eladás folyamatához szakértő segítséget venne igénybe!

Originally published at https://uzletresz.com.

--

--

Adequit on Medium
0 Followers

Adequit operates the uzletresz.com website available in Hungarian. uzletresz.com Cégértékesítési és tőkebevonási portál | Kft formában működő eladó cégek