Cégutódlás helyzete Németországban

Adequit on Medium
2 min readJul 12, 2020

A cégutódlás még olyan fejlett gazdaságban is gyakran nehéz folyamat, mint Németország. A Német Ipari és Kereskedelmi Kamara beszámolója szerint rekordszámban keresik fel cégutódlást segítő tanácsadását, sokan úgy, hogy még nem találták meg a vállalkozásukat átvevő személyt. Érdemes ezért kellő időben elkezdeni a felkészülést a vállalkozás átadására.

A Német Ipari és Kereskedelmi Kamara (DIHK) a napokban tette közzé cégutódlási jelentését az 2019-es évről. Alábbiakban ennek főbb megállapításaiból válogattunk.

A DIHK cégutódlást segítő tanácsadásán résztvevő cégtulajdonosok 48%-a a tanácsadás kezdetekor még nem találta meg az utódját a cégnél, vagyis nehézséggel szembesült ennek során.

A tulajdonosok számára természetesen sokszor nem könnyű a hosszú évek munkájával létrehozott vállalkozást feladni. Bizonyára számos magyarországi cégtulajdonos is magára ismer abban, hogy a DIHK kimutatása szerint a németországi vállalkozók 38%-a számára érzelmi nehézséget okoz az életművük átadása, így ez korántsem egyedi jelenség.

Feltehetőleg ezzel is összefüggésben áll, hogy a DIHK számítása szerint a cégtulajdonosok 43%-a a cégeladási folyamat kezdetén túlzott eladási árat határoz meg. Eközben a potenciális cégutódok számára a vételár előteremtése jelentős pénzügyi kihívás — 39%-uk számára ez nehézséget jelent, még ebben a rekord alacsony kamatkörnyezetben is.

A DIHK azt ajánlja, hogy legkésőbb a cégutódlás tervezett időpontja előtt három évvel célszerű elkezdeni a felkészülést a cégutódlásra külső szakértő bevonásával. Természetesen ez még Németországban is a kivétel, és legfeljebb az esetek negyedében kezdődik el ennyire korán és tudatosan a felkészülés az eladó vállalkozás átadására.

Lassítja a folyamatot, hogy a cégtulajdonosok 31%-a egy bizonyos ponton a halasztás mellett dönt, kedvezőbb ajánlatra várva. Ebben az időszakban jellemzően háttérbe szorul a vállalkozás továbbfejlesztése, amely nyomást gyakorolhat annak hosszú távú versenyképességére.

A DIHK a potenciális vevők mintegy negyedénél azonosított hiányosságot a vállalkozás továbbviteléhez szükséges képzettségben. Noha egy már működő üzletmenet átvétele jelentősen csökkenti az átvevő kockázatát, azonban azt is jelenti, hogy az átvétel időpontjában az utódnak már rendelkeznie kell a vállalkozás működtetéséhez szükséges vállalkozói és vezetői képességekkel.

Többek között az utód betanulásának biztosítása érdekében javasolja a DHIK, hogy az átadás időpontját megelőzően legkésőbb 12 hónappal kezdődjön meg az átadási folyamat a kiválasztott vevővel, amely érdeke nemcsak az új tulajdonosnak, de a munkahelyük megőrzésében érdekelt munkavállalóknak is.

A DHIK teljes 2019-es évről szóló cégutódlási jelentése az alábbi linken olvasható német nyelven: DIHK-Report zur Unternehmensnachfolge 2019.

Az uzletresz.com Cégértékesítési és tőkebevonási portál alkalmas platform arra, hogy a visszavonulást tervező és cégüket átadni kívánó cégtulajdonosok, valamint a potenciális átvevők egymással felvegyék a kapcsolatot.

Originally published at https://uzletresz.com on July 12, 2020.

--

--

Adequit on Medium
0 Followers

Adequit operates the uzletresz.com website available in Hungarian. uzletresz.com Cégértékesítési és tőkebevonási portál | Kft formában működő eladó cégek