Új szolgáltatásunk: uzletresz.com Private

Adequit on Medium
4 min readJan 10, 2020

Elindult oldalunkon belül a második platform uzletresz.com Private néven. Az új platform kibővített, és az eggyel nagyobb méretű eladó cégekre optimalizált szolgáltatáscsomaggal, jutalékos (sikerdíjas) rendszerben áll a cégadásvételi piac rendelkezésére.

Amikor elkezdtünk az oldal megalkotásán gondolkodni, akkor nem annyira az volt a kérdés meg lehet-e csinálni az oldalt, hanem inkább az, hogy más miért nem csinálta ezt már meg, nem szabad ezzel foglalkozni, vagy mi miatt?

Emiatt is megnyugtató volt hallani, hogy bizony mást is foglalkoztatott már az a kérdés, hogy amit kitalált, azt más miért nem csinálta már meg, hiszen annyira kézenfekvő. És ez még olyan hatalmas piacon is igaz, mint mondjuk az USA. (Az interjúban szereplő Rich Barton több igazán sikeres startup, mint például az egyik legnagyobb amerikai ingatlanportál alapítója.)

Emiatt is természetesen megnéztük, hogy más országokban hogyan működnek a cégadásvétellel foglalkozó oldalak, és a külföldi mintákból a legjobbnak talált elemeket a saját ízlésünk és megközelítésünk szerint továbbgondoltuk, annak érdekében, hogy a külföldi mintákból kiindulva ugyan, de valami egyedit hozzunk létre. Ennek a továbbgondolásnak a része, hogy az oldalon belül eleve két platformot terveztünk.

Szakmabeliként hosszú évek alatt számos cégadásvételben működtünk közre az egészen egyszerűektől a több tízmillió EUR értékű tranzakciókig, hazai és külföldi pályán is. Így egyértelmű volt, hogy ugyanazzal a megközelítéssel nem lehet egyszerre több szegmenst megfelelően kiszolgálni, miközben a tranzakciós tanácsadás olyan hozzáadott értéket termel, amelynek bőven van terepe.

Az USA-ban immár évszázadok óta adnak és vesznek vállalkozásokat szabadpiaci körülmények között. Ehhez kiépült a megfelelő tanácsadói infrastruktúra is, a legegyszerűbbtől a legnagyobb hozzáadott értéket nyújtó tanácsadókig. Erről hatalmas adatmennyiség áll rendelkezésre, nemcsak mennyiségben, de időtávon is.

Ebből az adatmennyiségből kitűnik, hogy ahol nagyobb hozzáadott értéket nyújtó, “drágább” tanácsadó működik közre, adott esetben kellő időt kapva a vállalkozás eladásra való felkészítésére, ott jellemzően a vevők nemcsak magasabb árat hajlandóak fizetni (például mert jobban szervezett, jobban átlátható céget kapnak, amelynek a megvételében kisebb kockázatot érzékelnek), és így jellemzően a magasabb tanácsadói díj is kényelmesen megtérül, hanem — és ebben van az igazán szignifikáns különbség — annak az esélye is jelentősen megnő, hogy egyáltalán lesz vevő, és a cégeladás egyáltalán megtörténik, merthogy még az USA-ban sem lehet mindent eladni.

A Standard platformmal mostanra összegyűlt a kellő tapasztalat ahhoz, hogy nyugodtan el tudjuk indítani mellé a Private platformot. Egyúttal a jelenlegi platform felveszi az uzletresz.com Standard nevet.

Így a továbbiakban az uzletresz.com Cégértékesítési és tőkebevonási portálon belül két cégeladás platform működik: az uzletresz.com Standard és az uzletresz.com Private.

A fentiekből az is következik, hogy alapesetben az egyik platform kevesebb, míg a másik több szolgáltatást nyújt. Ebben a felosztásban természetesen az “olcsóbb” a Standard, míg a “drágább” — ami aztán lehet, hogy a végén mégiscsak az olcsóbb lesz — a Private platform.

Ezzel együtt egyik cégtulajdonosnak sem akarjuk megkötni a kezét, hanem szabadon dönthet, hogy igényei és elképzelései szerint a két platform közül melyiket választja.

A fenti képen a piramis azt érzékelteti, hogy a kis cégből sok, nagy eladó cégből pedig kevesebb van. Nincsenek a fókuszunkban a legkevésbé értékes cégek, sem a piramis csúcsán lévő legnagyobb eladó cégek. Utóbbi esetben a tranzakciós tanácsadói díj nagysága nemcsak kitermeli, de igényli is az offline megközelítést.

A cégadásvételi piramis közepe az, amit a két platform kiszolgál. A két platform között nincs éles határvonal, hanem részben átfedik egymást, mert alapvetően a hirdető választása dönti el, hogy melyik szolgáltatáscsomagot veszi igénybe, és így melyik platformon jelenik meg az eladó vállalkozás.

A második platform bevezetésével lefedjük a teljes általunk kiszolgálni kívánt cégméretet a cégadásvétel területén.

Ezen a közbenső területen a két internetes platform nemcsak alkalmas a céget eladók, vevők, és a közvetítők (tanácsadók) összekapcsolására, de egyúttal a leghatékonyabb eszköz is.

És mint ilyen, az oldal működése a cégadásvételi piac likviditását és átláthatóságát is nagyban segíteni képes.

A működés mikéntjéről és a két platform összehasonlításáról a részletes információt az uzletresz.com Private ismertető oldalon találja.

Azért, mert nem kisajátítani akarjuk a cégadásvételi piacot, hanem a névválasztással is azt tükrözni, hogy olyan felület működtetésére törekszünk, ahol az eladók és vevők széles közönsége mellett, a cégadásvételi piacon működő közvetítők (tanácsadók) is megtalálják a számításukat, attól is eltekintve, hogy igénybe vesznek-e tőlünk tanácsadást.

Ez természetesen nem független attól, hogy az ország egyetlen városából (jelen esetben Budapestről) nem lehet a teljes országot lefedni, és minél kisebb vállalkozásokról van szó, ez annál inkább igaz. Így rá vagyunk utalva a közreműködő partnerekre, akikkel az együttműködést az is elősegíti, hogy az oldalba számos olyan funkciót építettünk be, amely éppen a cégadásvételekben közreműködő közvetítők munkáját könnyíti meg.

Amennyiben továbbiakat megtudna, akkor ajánljuk az uzletresz.com Private ismertető oldalt.

Amennyiben a fentiekkel kapcsolatban kérdése lenne, akkor állunk rendelkezésre emailben vagy a Kapcsolatfelvételi űrlapon keresztül.

Originally published at https://uzletresz.com on January 10, 2020.

--

--

Adequit on Medium
0 Followers

Adequit operates the uzletresz.com website available in Hungarian. uzletresz.com Cégértékesítési és tőkebevonási portál | Kft formában működő eladó cégek